Om deze quiche met daslook en spek te maken heb je een ingrediënt nodig dat je niet zomaar kunt kopen. Daslook kun je vooral in het wild vinden of iemand zoeken die het in zijn tuin heeft en je een bosje mag plukken. Ik ben dol op de knoflookachtige smaak van daslook. Heerlijk om pesto van te maken maar ook fijngesneden in een omelet of zoals in dit recept in een quiche of hartige taart is het een smaakvol ingrediënt.

Daslook groeit alleen in het voorjaar en het is dan een beschermde plant. Dat laatste vind ik een beetje vreemd want als daslook het naar zijn zin heeft groeit het tegen de klippen op. Op schaduwrijke plekken hebben ze het enorm naar hun zin. Op ons erf staan heel wat vierkante meters daslook en inmiddels zijn er ook al heel wat pollen verhuisd naar andere plekken in ’t land. En bijna overal slaan ze goed aan. En bij ons breid het veld zich elk jaar weer een stukje uit. In mei sterven de planten af en moet ik weer geduldig wachten tot volgend voorjaar. Maar ik maak altijd een flinke voorraad daslookpesto die ik invries. Zo kan ik als ik het goed uitkien tot het volgend voorjaar genieten van de lekkere smaak van daslook.

Voor 4 personen

4 plakjes hartig taartdeeg (diepvries)
25 g daslook
bloem om te bestuiven
75 g ontbijtspek, in plakjes
150 g belegen kaas, geraspt
2 eieren
100 ml halfvolle melk
100 ml slagroom
eventueel daslookbloemetjes
Extra nodig: deegroller, lage taartvorm (ø 25 cm), bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Laat de plakjes deeg los van elkaar ontdooien. Was en snijd de daslook in reepjes van ± ½ cm. Leg de plakjes taartdeeg versprongen op elkaar en rol ze op een bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap (ø ± 30 cm). Leg het deeg op een stuk bakpapier en leg het in de vorm.

Verdeel de ontbijtspek over de bodem. Strooi de daslook en de kaas erover. Klop de eieren met de melk, de slagroom en versgemalen peper naar smaak los. Schenk het over de kaas in de vorm.

Schuif de quiche in de oven en bak de quiche met daslook in ± 30 minuten lichtbruin en gaar. Neem de quiche uit de oven, laat hem 5 minuten rusten en garneer eventueel met daslook bloemetjes. Snijd de quiche met daslook en spek in punten en serveer met een salade.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip

Geen daslooktijd of kun je geen daslook vinden? gebruik dan in ringetjes gesneden bosui of jonge prei en knoflook!