Heb je palmkool in de moestuin dan kun je nu al deze lekkere risotto met palmkool en tomaat maken. Palmkool of cavolo nero is afkomstig uit het Middellandse Zee gebied. De smaak van deze bladgroenten met heel donkergroen langwerpig en bobbelig blad doet aan die van onze boerenkool denken. Als je ziet hoe deze plant groeit weet je waar de naam palmkool vandaan komt. In onze moestuin doet deze smakelijke groente het een stuk beter dan de boerenkool. En als de winter niet al te streng is kan ik er zelfs 2 jaar van eten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

500 g palmkool (hele bladeren)
35 g boter
1 ui, gesnipperd
320 g risottorijst (Carnaroli)
1 dl droge witte wijn
1 l kippenbouillon
200 g cherry trostomaten, gehalveerd
40 g Parmezaanse kaas, grof geraspt of in schilfers geschaafd
4 takjes basilicum

Was de cavolo nero, snijd de dikke nerven uit de koolbladeren en snijd het groen in brede repen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui op een halfhoog vuur in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend totdat de korrels glazig zien. Blus af met de wijn en breng alles aan de kook.

Voeg de 1/3 van de bouillon toe en breng de risotto al roerende aan de kook. Voeg als de bouillon geheel is opgenomen weer 1/3 deel van de bouillon toe en ga door totdat alle bouillon is opgebruikt. Voeg met het laatste gedeelte van de bouillon de cavalo nero toe en laat de risotto in nog ± 17 minuten gaar koken. Schep regelmatig om.

Breng de risotto op smaak met versgemalen peper en verdeel hem over de borden. Leg er de tomaatjes op en bestrooi met de Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes. Lekker met een gebakken kipfilet of een varkenshaasje.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
Vanaf 15 oktober is het jachtseizoen op fazant weer geopend. Probeer dan ook eens een fazantenborst bij deze lekkere risotto met palmkool en tomaat.