Voor deze rode zuurkoolstamppot met worst gebruikte ik zuurkool gemaakt van rode kool. Al jaren maak ik aan het begin van de winter een flinke pot zuurkool, dat is erg leuk om te doen en bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Zuurkool maken kun je het hele jaar door! Wil je het ook een keer proberen? Het recept vindt je hier.

Hoofdgerecht 2 personen

650 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken
1 slagers rookworst
40 g boter
1 ui, in halve ringen
50 g magere spekreepjes
500 g (rode)zuurkool
100 ml droge witte wijn

Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan en zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Wel of gaar de rookworst 15-20 minuten in water dat tegen de kook wordt aangehouden.

Verhit 15 g van de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui met de spekreepjes al omscheppend 5 minuten. Voeg de zuurkool toe en bak hem 3 minuten al omscheppend mee. Schenk de wijn erbij en laat de zuurkool met de deksel op de pan 15 minuten op een heel laag vuur stoven. Voeg zo nodig tijdens het stoven nog een beetje heet water toe.

Verhit voor de jus intussen de rest van de boter en laat hem lichtbruin kleuren. Blus de boter voorzichtig af met heet water.

Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en schep de zuurkool erdoor. Voeg zoveel van het opgevangen kookwater toe totdat een smeuïge stamppot ontstaat. Serveer de rode zuurkool met worst met de jus.

Bereidingstijd: 30 minuten

Tip

De overgebleven worst heb ik de volgende dag verwerkt in een bonenschotel van witte bonen, rode paprika, uien en tomatenblokjes op smaak gebracht met pittige paprikapoeder en een snufje komijn.