Kool is een echte wintergroente en met deze rodekoolsalade met mandarijn en granaatappel zet je een heerlijk bijgerecht op tafel. De knapperige friszoete rode kool en rode ui geeft de salade een mooi rozerood uiterlijk. De zwarte olijven, granaatappelpitten en de mandarijn zorgen voor een kleurig contrast. Als je er wat feta of andere kaas naar keuze aan toevoegt maak je er in een handomdraai een lekkere lunchsalade van. Of voeg voor een vegetarische lunchsalade een flinke hand gemengde noten toe. En als je hem een dagje laat staan wordt de salade nog lekkerder!

Bijgerecht voor 4 personen

½ rode kool
3 el granaatappelsaus (te koop bij de Turkse winkel)
½ tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen komijn
2 el olijfolie
1½ tl (acacia)honing
75 g zwarte olijven zonder pit
2 stevige mandarijnen
pitten van een ½ granaatappel
3 el fijngesneden koriander

Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in dunne reepjes. Schep er de granaatappelsaus, kaneel, komijn, olijfolie, honing, olijven en versgemalen peper en zout naar smaak door. Laat de koolsalade minimaal ½ uur op smaak komen. Schep de salade tweemaal om.

Pel de mandarijnen en snijd ze in dunne plakjes. Halveer de plakjes. Schep de salade vlak voor het serveren nogmaals door en schep er de mandarijn, granaatappel en koriander door.

Deze rodekoolsalade met mandarijn en granaatappelpitten smaakt lekker als bijgerecht bij gegrild vlees, stoofvlees (bijvoorbeeld het kruidig stoofvlees met amandel en abrikoos), kip en vis. En met blokjes feta of andere pittige kaas is deze salade ook heerlijk als lunch!

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten

Variatietip
Maak deze salade ook eens met witte kool of cavolo nero.