Bij het Nederlands Visbureau is schol de vis van de maand september en dat komt goed uit want ik heb voor vandaag een recept van schol met linzen en bospeen op het menu staan. Schol is een smakelijke en met z’n mooie oranje stippen een van de meest makkelijk herkenbare platvissen. Ik bereid schol bij voorkeur in z’n geheel maar heb je geen zin in graatjes dan neem je, zoals in dit scholrecept, scholfilet. Vraag wel of de visboer de huid erop laat zitten dan blijft de vis lekker mals en droogt hij minder snel uit tijdens het bereiden.

Hoofdgerecht voor 2 personen

3 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
4 middelgrote bospenen, geschild en in plakjes
125 g gedroogde groene linzen, gewassen
750 ml groentebouillon
1 el bloem
2 kleine of 1 grote scholfilet met huid (250 g)
2 el fijngesneden koriander
2 toefjes koriander voor de garnering

Verhit de helft van de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui op een halfhoog vuur 5 minuten. Voeg de knoflook en de wortel toe en bak ze kort mee. Voeg de linzen en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de linzen in ± 30 minuten net gaar.

Snijd de grote schol in twee stukken en bestrooi de filet(s) met peper en zout naar smaak. Bestuif de vis met de bloem. Verhit de rest van de olie in een ruime (vis)pan en bak de vis, afhankelijk van de dikte, 5-6 minuten op de huidzijde. Keer de vis en bak de andere kant 3-4 minuten.

Schep de linzen op de borden, strooi de koriander erover en leg de vis erop. Garneer de schol met linzen en bospeen met een toefje koriander.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Weetje

De smaak van de schol wordt beïnvloed door de bodem waarop hij leeft. Schollen eten schelpdiertjes en op de verschillende soorten zeebodem leven andere soorten schelpdieren. Ook de kleur van de schol is afhankelijk van de bodem waarop hij leeft. Ze kunnen hun huidskleur aanpassen aan hun omgeving.