In deze sinaasappel-amandelcakejes met chocolade zitten drie van mijn favoriete ingrediënten. Sinaasappel, amandel en pure chocolade! En laten deze drie nu ook nog eens supergoed combineren. Het zijn zogenaamde smaakvrienden. Meesterkok Angélique Schmeinck schreef 2 dikken pillen vol over de smaakvrienden van groenten en fruit. Erg leuk en leerzaam om te lezen maar vooral leuk om te merken dat je eigenlijk al heel veel weet over smaakvrienden. Ik gebruikte de herfstvorm van Nordic Ware maar je kunt natuurlijk elke willekeurige vorm nemen. Wel hield ik iets van het beslag over en vulde er nog wat kleine muffinvormpjes mee.

Voor ± 16 kleine cakejes

100 g zachte boter + extra om in te vetten
1 el bloem om te bestuiven
1 schoongeboende sinaasappel
100 g suiker
2 eieren
2 el sinaasappellikeur (grand marnier of cointreau)
50 g zelfrijzend bakmeel
50 g amandelmeel
35 g pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
poedersuiker
Extra nodig: bakvorm met 12 holletjes

Vet de holletjes van de vorm in met boter en bestuif met de bloem. Schud het overtollige bloem eruit. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil er dun af. Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Klop de boter met de suiker met de mixer zacht en romig. Voeg 1 ei toe en klop door het romige mengsel totdat het ei helemaal is opgenomen.

Klop het andere ei erdoor en klop alles tot een luchtig en lichtgeel beslag. Klop de likeur erdoor.

Meng het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel, de sinaasappelrasp, de chocolade en een snufje zout en spatel het door het eimengsel.

Schep zoveel van het beslag in de holletjes tot ze gevuld zijn tot ± 3/4 centimeter onder de randjes.

Schuif de vorm in de oven en bak de cakejes in ±20 cm goudbruin en gaar. Keer de vorm op een taartrooster en laat de cakejes verder afkoelen.

Bewaar de cakejes in een goed afsluitbaar blik of voorraadboek. Bestuif de sinaasappel-amandelcakejes met chocolade vlak voor het serveren met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Tip
Heb je een beetje beslag over? Verdeel het dan over ingevette en met bloem bestoven muffin of cakevormjes. Bak de cakejes gelijk met de ander vorm mee.

Variatietips
• Liever geen alcohol? Vervang de likeur dan door 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap of melk.
• Vervang de pure chocolade ook eens door pure chocolade met koffie of mokkasmaak.
• De chocolade kun je ook vervangen door fijngesneden gedroogde vijg of abrikoos.
• Ook noten smaken lekker in deze cakejes. Vervang de chocolade door 35 gram fijngehakte hazelnoten of walnoten
.