De basis van deze spaghetti met spek, prei en walnoten komt van oorsprong uit ‘Alles over Pasta’ van Anna del Conte uit 1976. Dat ging altijd trouw mee op onze kampeervakanties naar Italië. Heel handig want voor lekkere pastasauzen kon je met een beetje inventiviteit goed uit de voeten met 1 campinggazje! De pasta kookte je eerst en hield je min of meer warm tussen de slaapzakken. Dus we hebben vaak gekookt uit het boekje van Anna. Inmiddels heeft de ‘Spaghettini con i porri’ van toen al heel wat keren en telkens weer in een aangepaste versie bij ons op tafel gestaan. Dit superleuke boekje met ook nog eens heel veel informatie over pasta is later nog eens in een herdruk verschenen. Dus als je het op de kop kunt tikken, een aanrader!

Hoofdgerecht voor 4 personen

1½ el olijfolie
150 g magere spekreepjes
1½ kg prei, schoongemaakt en in dunne ringen
2 el kerriepoeder
150 ml groentebouillon
350 g spaghetti
150 ml crème fraîche
50 g gepelde walnoten, in grove stukjes gebroken of gehakt
stukje Parmezaanse kaas

Verwarm de olijfolie in een ruime braadpan en bak de spekreepjes zachtjes uit.

Voeg de helft van de prei toe en laat de groente al omscheppend slinken. Voeg de rest van de prei en het kerriepoeder toe en bak alles al omscheppend totdat het geslonken is.

Voeg de bouillon en versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat de prei, op een heel laag vuur 15 minuten, zachtjes stoven.

Kook intussen de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar.

Roer de crème fraîche door de prei en warm nog even door.

Serveer de spaghetti met spek, prei en walnoten met geschaafde Parmezaanse kaas.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips
Kerriepoeder in een pasta kom je niet zo heel vaak tegen. Toch is dit nog een ingrediënt uit het originele recept van Anna del Conte al gebruikte zij slechts 1 theelepel op 1 kg prei. De crème fraîche was van oorsprong koffieroom maar daar kun je ook slagroom voor nemen. En in Anna’s recept werd geen spek gebruikt maar zij stoofde de prei in 125 g roomboter in plaats van de olijfolie en de spek. Ook heel lekker om een keer uit te proberen en dan zet je een vegetarische versie op tafel.