Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. In een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van stinco di maiale! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) – als basis te gebruiken en aan onze vrienden die ons lieten kennis maken met dit verrukkelijk gerecht. Ik gebruik bij voorkeur biologische varkenspoten of vlees van dieren waarvan ik de herkomst ken.

Hoofdgerecht 4 personen

2 varkenspoten
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 wortel, gehakt
2 stengels bleekselderij, in stukken van ± 5 cm
3 takjes rozemarijn
150 ml droge witte wijn
400 g pomodori tomaten, grof gesneden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd het zwoerd van de poten (zie tip).

Verhit de olie in een ruime ovenvaste braadpan en bestrooi de varkenspoten met peper en zout naar smaak. Braad ze rondom bruin aan.

Neem ze uit de pan en bak de ui met de knoflook, de wortel en de bleekselderij al omscheppend ca. 5 minuten in het bakvet. Blus af met de wijn en leg de poten weer terug in de pan.

Verdeel de gesneden tomaten en de rozemarijn erover en voeg peper en zout naar smaak toe.

Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat de varkenspoten in ± 1½ uur gaar stoven. Keer ze regelmatig.

Controleer of de poten gaar zijn. Een vork moet makkelijk door het vlees glijden en het vlees moet makkelijk van het bot loskomen.

Serveer de varkenspoten met aardappelpuree of gekookte aardappelen en een groente naar keuze.

Voorbereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 1½ uur

Tip
Snijd het zwoerd in repen en bak ze in een beetje olie knapperig en bruin. Serveer ze als snackje bij een biertje of een glas wijn.