Met het vlees dat ik kocht bij de waterbuffelfarm van de familie Zeestraten in Oldemarkt maakte ik dit smakelijke stoofpotje van waterbuffel en paprika. Ik heb hacheevlees gekozen om dit stoofpotje van te maken omdat ik iets vetter vlees lekkerder vind. Het vet geeft smaak aan het stoofgerecht en het vlees blijft sappiger en droogt veel minder snel uit. Dit buffelvlees was in 2 uur stoven boterzacht, de structuur is anders dan dat van gewoon rundvlees, een echt draadjesvlees en het smaakt iets zoeter dan rundvlees. Het smaakte heerlijk bij de eerste hutspot van dit jaar!

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
600 g waterbuffelhacheevlees, in dobbelstenen
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2 el extra geconcentreerde tomatenpuree
100 ml droge witte wijn
200 ml runderfond
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 gele en 1 groene paprika, in grove stukken
250 g kastanjechampignons, in dikke plakken

Verhit de olie in een passende braadpan en bak het vlees rondom bruin aan. Voeg de ui, de knoflook en de tomatenpuree toe en bak op een halfhoog vuur 3 minuten mee. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak en schep goed om.

Blus af met de wijn en kook het op een hoog vuur iets in. Schenk de fond erbij en voeg de kruidnagels en de laurier toe. Breng alles aan de kook en zet de pan met de deksel erop een vlamverdeler.

Stoof het vlees 90 minuten op een laag vuur. Controleer na een uur of er nog voldoende vocht in de pan zit voeg anders een beetje heet water toe. Voeg na 90 minuten de paprika en de champignons toe en stoof het vlees in nog ± 30 minuten gaar. Verwijder de kruidnagels en schep het stoofpotje van waterbuffel en paprika in kleine eenpersoons pannetjes. Lekker met hutspot.

Bereidingstijd: ± 145 minuten

Variatietip
Dit stoofgerecht kun je natuurlijk ook met rundvlees maken. Ga je voor runderhacheevlees reken dan op een stooftijd van ± 120 minuten. Neem je runderriblappen dan moet het gerecht in het totaal 150-180 minuten stoven.