Dit lekkere recept van tarbot met limoen, knoflook, tijm en rozemarijn maakt ik van ’t weekend. Doordat de voorbereiding heel kort is, is het een heel geschikt gerecht om te maken als je gasten krijgt. En een hele vis op tafel fileren is natuurlijk ook leuk om te doen. En dan de visvinnen lekker afkluiven, mmmm!

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 biologische limoen, schoongeboend
2 teentjes knoflook, gepeld
3 el olijfolie
6 takjes tijm
6 takjes rozemarijn
1 hele tarbot van ± 800 g, schoongemaakt maar met kop, staart en vinnen
Extra nodig: ovenvaste schaal

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de limoen in dunne plakjes. Pers de knoflook boven de olie uit en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Bestrijk de bodem van de schaal met een beetje van de knoflookolie. Verdeel de helft van de plakjes limoen over de bodem en leg de helft van de tijm en de rozemarijn ertussen.

Leg de tarbot met de donkere kant naar boven in de ovenschaal en bestrijk de vis met de rest van de knoflookolie. Leg de rest van de limoenplakjes de takjes tijm en rozemarijn op de vis.

Laat de tarbot in de voorverwarmde oven, afhankelijk van de dikte, in 18 – 20 minuten gaar worden. Controleer of de vis gaar is door met een klein mesje te kijken of het visvlees makkelijk van de graat loslaat.

Tarbot met limoen, knoflook, tijm en rozemarijn smaakt lekker met aardappelpuree en geroosterde witlof met sinaasappel, anijs en kappertjes. Deze recepten vind je elders op deze site.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Over de tarbot

De tarbot kan een maximale lengte van ongeveer 1 meter bereiken. Tegenwoordig wordt er vooral kweektarbot aangeboden, deze vissen zijn een stuk kleiner en zijn het jaar rond verkrijgbaar. Van kop tot staart ongeveer 30- 50 cm cm lang en tussen de 500 gram en 1 kilo zwaar. Wilde tarbot leeft onder de kust van Europa, van de Middellandse Zee tot IJsland en Noorwegen. De kleur van de rug neemt de kleur van de bodem aan en de vis heeft geen schubben. Tarbot herken je aan de benige knobbels op de donkere bovenzijde van de vis. Het visvlees is stevig en heeft een heerlijke sappige zachte smaak. In Frankrijk is de vis zo populair dat er zelfs een speciale pan voor te koop is, de turbotière, een ruitvormige vispan!