Deze tartiflette met Munsterkaas at ik een paar weken geleden in de Vogezen. Van oorsprong is tartiflette een gerecht uit de Haut Savoie waarin Reblochon een gewassen korstkaas uit die streek de hoofdrol speelt. Roodflora of roodkorstkazen rijpen niet met behulp van schimmels zoals de witte- en blauwschimmelkazen maar met een bacterie. Daardoor krijg je meestal een rode of oranje korst. Als de kaas gaat kleuren kan de kaasmaker kiezen voor een natte of droge korst. Bij een natte korst, zoals de Munster en de Reblochon het geval is, moet de kaas gewassen worden tot het moment van de verpakking en de verkoop. Deze vochtige korst kun je gewoon eten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

500 g vastkokende aardappelen, geschild
100 g magere spekreepjes
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
150 g Munster fermier
125 ml droge witte wijn
2 el crème fraîche
Extra nodig: ovenvaste schaal

Snijd de aardappelen in blokjes en kook ze 5 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Bak de spekreepjes ± 5 minuten in een ruime koekenpan uit. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 5 minuten mee.

Snijd de helft van de kaas in stukjes en de rest in plakjes.

Voeg een scheut wijn en de crème fraîche toe aan het uimengsel toe. Schep de in stukjes gesneden kaas en de aardappelblokjes erdoor.

Doe het over in een ovenschaal en verdeel er de kaasplakjes over. Zet de tartiflette met Munsterkaas in de voorverwarmde oven en laat de kaas in 25 – 30 minuten gratineren.

Serveer de tartiflette met Munsterkaas met een frisse groene salalade (zie tip).

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Saladetip

Snijd een ½ krop ijsbergsla in dunne reepjes. Snijd 4 zoetzure augurken in plakjes. Klop een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels augurkennat, 2 theelepels grove mosterd en versgemalen peper en zout naar smaak. Meng alles door elkaar en serveer de salade bij de tartiflette.