Als je dan toch bezig bent met vlierbloesemschermen te verzamelen maak dan ook meteen een paar flessen vlierbloesemchampagne. Ook voor de champagne heb je mooie geurige bloemschermen vol stuifmeel nodig. Zo krijg je die heerlijke vlierbloesemsmaak aan de drankje! Deze zomerse mousserende drank bevat slechts weinig alcohol en doet het goed op warme zomerse dagen. Door de alcohol is het wel een echt volwassen drankje!

Voor 2-3 flessen

20 vlierbloesemschermen vol stuifmeel
1 biologische citroen, schoongeboend en in plakjes
250 g suiker
1 el appel- of witte wijnazijn
2 l koud water
extra nodig: schone thee- of kaasdoek, 2-3 goed schoongemaakte flessen met beugel of weckflessen

Controleer de vllierbloesemschermen op beestjes en haal ze er zo nodig vanaf. Knip de groene stelen van de bloemschermen.

Doe de vlierbloesem met de citroen, de suiker, de azijn en 2 liter koud water in een ruime pan. Roer alles goed door en dek af met een schone thee- of kaasdoek. Zet de pan 2-3 dagen op een koele plek en roer elke dag even door. Na een dag zie je meestal de bubbeltjes verschijnen als je het mengsel doorroert.

Zeef het vocht en laat de bloesem goed uitlekken. Schenk de vlierbloesem bubbels in de flessen maar vul ze niet helemaal af. Laat de hals van de flessen leeg. Er komt namelijk druk op de flessen te staan en zo voorkom je explosiegevaar!

Zet de flessen ± 2 weken op een koele donkere plaats en controleer na een week of de drank niet te veel koolzuur ontwikkelt. Is dit wel het geval open de flessen dan even op wat koolzuur te laten ontsnappen. De vlierbloesem bubbels blijven op een koele donkere plaats ongeveer 7 weken goed.

Bereidingstijd: 20 minuten + 3 dagen trekken en ± 2 weken

Tip
• Serveer de vlierbloesem bubbels met een paar framboosjes en een blaadje verveine.
• Maak voor de kinderen vlierbloesem bubbels van vlierbloesemsiroop en koolzuurhoudend mineraalwater.