Deze yoghurtcake met citroen en groene thee was in opzet een heel andere cake. Een cake met mandarijn en geconfijte gember. Maar de mandarijn viel helemaal weg qua smaak dus heb ik het recept wat aangepast en ga ik uiteindelijk voor de wat uitgesprokener smaak van citroen. Door de kleuren is het ook nog een mooie kerstcake geworden.

Voor 1 cake, ± 20 plakken

1 el bloem
2 citroenen
125 g suiker
50 ml olijfolie
3 eieren
125 ml yoghurt, op kamertemperatuur
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1 tl matchapoeder (Japanse groene thee)
70 g gedroogde cranberry’s, gehakt
70 g pistachepitten, gehakt
4 el poedersuiker
Extra nodig: ingevette cakevorm (24 cm), mixer met garde(s), satéstokje

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bestuif de vorm met bloem en klop het overtollige bloem eruit. Boen de citroenen schoon, rasp de gele schil er dun af en pers de vruchten uit.

Klop de suiker met de olijfolie goed door elkaar. Voeg 1 ei toe en klop tot een lichtgeel mengsel. Voeg het volgende ei tot als het vorige is opgenomen en klop dat er ook weer goed door. Klop ook het laatste ei erdoor en klop alles tot een lichtgeel beslag.

Spatel de yoghurt, de helft van de citroenrasp, het citroensap, het gezeefde bakmeel en bakpoeder erdoor. Meet 150 ml beslag af en roer er het matchapoeder door.

Houd 1 el gehakte cranberry’s en 1 eetlepel pistachepitten apart en schep de rest door de rest van het beslag.

Verdeel de helft van het cranberrybeslag in de vorm. Schenk het groene beslag erop en verdeel de rest van het cranberrybeslag erover. Haal er het satéstokje door om een marmer effect te krijgen.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin en gaar. Controleer de cake op gaarheid door er met een satéstokje in te prikken, het moet er droog uitkomen. Zit er nog beslag aan bak de cake dan nog 5 minuten langer.

Laat de cake 10 minuten in de geopende oven afkoelen. Keer hem op een rooster, verwijder de vorm, zet de cake met de bolle kant naar boven en laat hem helemaal afkoelen.

Zeef voor het glazuurlaagje de poedersuiker boven een kommetje en roer er 1 theelepel water door. Voeg nog een theelepel water toe en roer goed door. Het mengsel moet dik stroperig zijn. Voeg als het te dun is nog wat extra poedersuiker toe of als het te dik is een paar druppels water.

Schenk het glazuur over de cake en strijk het zo nodig met een plat mes uit. Strooi er de achtergehouden citroenrasp, cranberry’s en pistache over. Laat het glazuur drogen. Snijd de yoghurtcake met citroen en groene thee aan tafel in plakken.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 25 minuten