Een leuk woensdagmiddagklusje, samen met de kinderen deze lekkere zandkoekjes met walnoot bakken. Wij eten op het ogenblik veel walnoten omdat er nog behoorlijk wat walnoten van verleden jaar over zijn en de nieuwe oogst alweer van de bomen valt. Dus walnoten door de ontbijtyoghurt, in de soep, in de pesto, over een salade en door de groenten. Ik denk er zelfs over om een walnotenspread voor op brood te maken. Als dat lukt zien jullie hem beslist op de site verschijnen.

Voor ± 30 koekjes

300 g bloem
100 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 g koude boter
100 g gepelde walnoten, in stukjes gebroken of gehakt
(1-2 eetlepels melk)
2-3 eetlepels kristalsuiker
extra nodig: huishoudfolie, bakpapier, bakblikken

Zeef de bloem met een mespunt zout en de basterdsuiker boven een kom en roer alles goed door.

Snijd de boter met twee messen door het bloemmengsel. Voeg de noten toe en kneed alles tot een soepel deeg. Is het deeg iets te droog voeg dan 1-2 eetlepels melk toe.

Vorm er 2 rollen van ± 30 cm lang van het deeg. Laat de rollen verpakt in huishoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Snijd de rollen in plakjes van ± 1 cm dik en leg ze op 2 met bakpapier beklede bakblikken. Bestrooi de koekjes met de kristalsuiker.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Variatietips
• Voeg voor chocolade-walnootkoekjes 2 el gezeefde cacaopoeder tegelijk met de bloem toe.
• Doop voor chocolade-walnoot dipkoekjes afgekoelde koekjes in gesmolten pure chocolade.