Deze zuurkoolstamppot met kaas en ei uit de oven maakte ik met zuurkoolstamppot die ik nog in de diepvries had liggen. Ik maak altijd een dubbele portie zuurkoolstamppot en vries de helft, al dan niet met een overgebleven stuk rookworst, in voor een volgende keer.

Al die restjes in de diepvries komen, nu we zo veel mogelijk contacten met de buitenwereld moeten vermijden, goed van pas. Met een restje rookworst, eitjes van mijn eigen kippen en kaas maakte ik er gisteren deze lekkere ovenschotel van. Je kunt natuurlijk ook gewoon verse zuurkoolstamppot maken!

Hoofdgerecht voor 2 personen

750 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken
1 el olijfolie
1 kleine ui, in boogjes
500 g zuurkool
± ¼ rookworst, in plakjes
2 kleine eieren
85 g geraspte belegen kaas
fijngesneden platte peterselie of bieslook om te garneren
Extra nodig: ingevette ovenschaal

Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze af maar vang het kookwater op.

Verwarm de olie in een pan en fruit de ui ± 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de zuurkool toe en bak al omscheppend kort mee. Voeg zoveel water toe zodat de zuurkool voor de helft onder staat en kook ± 20 minuten op een laag vuur.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd intussen de rookworst in kleine blokjes.

Stamp de aardappelen met de aardappelstamper en schep er de zuurkool erdoor. Doe de stamppot over in de ovenschaal en maak twee kuiltjes in de stamppot. Breek boven elk kuiltje een ei en strooi de worst en de kaas erover.

Schuif de schotel in de voorverwarmde oven en laat de eieren in ± 15 minuten garen en de kaas smelten. Bestrooi de zuurkoolstamppot met kaas en ei uit de oven met peterselie of bieslook en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Variatietip

Vervang de geraspte belegen kaas door geraspte belegen komijnekaas of verbrokkelde verse geitenkaas.