Deze gehaktballetjes in romige mosterdsaus zijn heel eenvoudig te maken en smaken heerlijk. Zo’n romig sausje maakt van gewone gehaktballetjes ineens een feestelijke gerecht. Grove mosterd is een fijne smaakmaker. Het mosterdzaad geeft niet alleen een lekkere smaak aan de saus maar ook structuur. Het knispert zo lekker in je mond. De grove mosterd van Maille heeft een milde friszure smaak die goed combineert met het romige van de saus. Deze mosterd doet het trouwens ook goed in een mosterdsoep. Kook mosterd echter nooit mee maar voeg het op het laatst toe. Door de mosterd te koken verliest het namelijk een groot gedeelte van zijn lekkere smaak.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

300 g biologisch rundergehakt
5 sjalotten, gesnipperd
25 g paneermeel
1 klein ei of eierdooier
nootmuskaat
3 el olijfolie
150 ml kalfsfond
150 ml slagroom
2 el grove mosterd (Maille)
½ el fijngeknipte bieslook
Extra nodig: staafmixer

Meng het gehakt met 2 van de sjalotten, het paneermeel, het ei en nootmuskaat, versgemalen peper en zout naar smaak. Vorm er kleine balletjes van (ø ± 3 cm).

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin aan. Temper het vuur en schud de pan regelmatig zodat de balletjes mooi bruin en gaar bakken.

Verwarm 1 eetlepel van de olie in een steelpan en fruit de rest van de sjalot 5 minuten op een laag vuur. Voeg de fond en de slagroom toe en breng alles aan de kook. Kook de saus op een hoog vuur tot hij flink schuimt en iets ingekookt is.

Doe de saus over in een hoge kom en pureer met de staafmixer. Schenk de saus terug in de pan en breng nogmaals aan de kook. Roer er van het vuur af de mosterd en versgemalen peper en zout naar smaak door.

Schenk de saus over de balletjes en garneer met het bieslook. Serveer bij deze lekkere gehaktballetjes met mosterdsaus gekarameliseerde witlof en aardappelpuree.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Gekarameliseerde witlof

Bijgerecht voor 2 personen

500 g witlof
30 g bakboter
2 el suiker
100 ml groentebouillon
½ el fijngeknipt bieslook

 

Snijd elk witlofstuikje in de lengte in vieren. Verhit de boter in een ruime koekenpan. Leg de witlofpartjes in de bak en bak ze in ± 7 minuten rondom bruin aan.

Zorg dat de parten met de snijkanten naar boven liggen en strooi de suiker en versgemalen peper naar smaak erover.

Voeg de bouillon toe en laat het vocht inkoken totdat de witlof glanst.

Schep de witlof uit de pan en bestrooi met het bieslook. Lekker met aardappelpuree bij de gehaktballetjes in mosterdsaus.

Bereidingstijd: ± 20 minuten