In deze risotto met doperwtjes, gorgonzola en spek combineer je het hartige van de kaas en de spek met lekkere zoete doperwtjes. Ik vind het een bijzonder lekkere combinatie dat zoete erwtje met het zilte van de spek en de kaas. Risotto kun je goed als voorgerecht serveren maar ook als hoofdgerecht is risotto niet te versmaden. Met groenten uit het seizoen maak je telkens weer een andere lekkere risotto. En bereid in een snelkookpan is risotto ook nog eens supersnel klaar.

Hoofdgerecht voor 4 personen of voorgerecht voor 6-8 personen

20 g boter
75 g biologisch ontbijtspek (vleeswaar), in stukjes
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
240 g risotto rijst (bijv. Arborio)
50 ml witte wijn
650 ml warme groente- of tuinkruidenbouillon
150 g doperwtjes (diepvries)
75 g gorgonzola, in stukjes

Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en bak de spek knapperig uit. Schep het met een schuimspaan uit de pan. Fruit de ui en de knolfook 5 minuten op een halfhoog vuur glazig in het bakvet.

Schep de risotto erdoor en bak de korrels totdat ze glazig zien. Blus af met de wijn en laat de wijn inkoken.

Voeg ¼ van de bouillon toe en breng alles al roerende aan de kook. Temper het vuur en voeg als de bouillon is opgenomen nog een kwart van de bouillon toe. Blijf regelmatig roeren. Herhaal deze handeling totdat alle bouillon is opgebruikt.

Laat de risotto op een heel laag vuur in ± 20 minuten beetgaar koken en roer de risotto regelmatig om.

Roer als de risotto klaar is de doperwtjes en de kaas erdoor en laat de risotto 5 minuten met de deksel op de pan staan. Schep de risotto op de borden. Verdeel er de spekjes over. Serveer de risotto met doperwtjes, gorgonzola en spek direct. Lekker met een frisse little gemsalade.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Risotto uit de snelkookpan

Volg stap 1 en 2 zoals in het recept beschreven. Voeg echter in een keer de bouillon toe. Roer de risotto goed door en sluit de pan. Breng de pan op druk en kook de risotto 5 minuten. Volg het recept zoals hierboven beschreven.