Voor zo’n lekkere rundvleesstoof met sinaasappel en kikkererwten, hoef je beslist geen uren in de keuken te staan. De pan doet in feite het meeste werk. Af en toe tijdens het stoven omscheppen en zo nodig een beetje heet water toe voegen als er teveel vocht verdampt is voldoende. En na maximaal vier uur zachtjes sudderen heb je een pan vol heerlijk zachtgegaard rundvlees.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
1 kg runderriblappen, op kamertemperatuur en in blokjes
2 ui, in boogjes
3 teentjes knoflook, gepeld
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1/2 tl kaneelpoeder
1 runderbouillontablet
1 sinaasappel, schoongeboend en in partjes gesneden
200 g kikkererwten (versgekookt of uit blik of pot)
eventueel 2 takjes koriander

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees al omscheppend bruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 3 minuten mee. Schep de gemalen koriander, de komijn en het kaneelpoeder toe en bak alles nog 1 minuut.

Voeg de verkruimelde bouillontablet, de sinaasappelparten, 400 ml heet water en versgemalen peper en zout naar smaak en laat het vlees, met de deksel op de pan, in 3-4 uur op een heel laag vuur gaar stoven.

Schep 30 minuten voor het einde van de bereidingstijd de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten door het vlees en voeg zo nodig nog een beetje heet water toe.

Serveer de rundvleesstoof met sinaasappel en kikkererwten bijvoorbeeld met gekookte aardappelen of aardappelpuree* en zacht gegaarde venkel (zie tip) en bestrooi met fijngesneden venkelgroen of korianderblaadjes.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Stooftijd: 3 – 4 uur

 

Zacht gegaarde venkel

 
1. Snijd 2 venkelknollen in ragdunne reepjes en houd eventueel het groen apart voor de garnering. Pel en snipper 1 teentje knoflook.

2. Verhit 2 el olijfolie met 20 g boter in een ruime koekenpan en bak de venkel met de knoflook op een halfhoog vuur 5 minuten al omscheppend.

3. Temper het vuur, schenk 150 ml heet water in de pan en voeg zout naar smaak toe. Laat de venkel in ± 7-10 minuten zachtjes gaar stoven en het vocht verdampen.

* Vanzelfsprekend vind je ook een recept voor aardappelpuree op deze site.