Deze sinaasappelcake met chocolade kruidnoten was maakte ik van ‘t weekend. Het was een experiment en het resultaat was een lekkere en leuke cake. Door de chocolade kruidnoten in de cake zien de plakken er leuk uit. Met zo’n kleine tulbandvorm maak je een schattig klein cakeje maar je kunt natuurlijk ook een gewone kleine cakevorm gebruiken. De kruidnoten in de cake worden zacht en geven met de sinaasappelrasp een lekker smaakje aan de cake. Een leuke en lekkere cake voor Sinterklaasavond!

Voor ± 14 plakken

100 g fijne tafelsuiker
100 g zachte boter + extra om in te vetten
2 eieren (op kamertemperatuur)
50 g bloem + extra om te bestuiven
50 g zelfrijzend bakmeel
mespuntje zout
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
20-25 chocolade kruidnoten
100 g pure chocolade, fijngehakt
30 g melkchocolade, fijngehakt of een garneerstift in de kleur naar keuze
Extra nodig: mixer met gardes, kleine tulbandvorm (inhoud 500-600 ml), au bain-marie pan of een steelpan met een passende hitte bestendige kom of schaal, spuitzakje (of plastic boterhamzakje)

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.

Klop met de mixer de suiker met de boter lichtgeel en romig. Voeg een ei toe en klop tot een lichtgeel en luchtig geheel. Voeg het ander ei toe en klop het goed door.

Zeef de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven de kom en voeg een snufje zout en de sinaasappelrasp toe. Spatel het luchtig door het botermengsel.

Schep het beslag in de vorm. Verdeel tijdens het inscheppen van het beslag ook 15-20 pepernoten over het beslag in de vorm. Zorg dat ze mooi verdeeld in het beslag zitten.

Bak de sinaasappelcake met chocolade kruidnoten in de voorverwarmde oven in ± 50 minuten gaar.

Test de gaarheid door een satéprikker of schone breinaald erin te steken. Deze moet schoon uit de cake komen. Bak de cake anders nog iets langer.

Neem de cake uit de oven en keer hem op een taartrooster. Laat de cake met de vorm er overheen 15 minuten staan*. Neem de vorm eraf en laat de cake volledig afkoelen.

Smelt 75 g van de pure chocolade au bain-marie. Roer de rest van de pure chocolade door de gesmolten chocolade en laat die al roerende smelten.

Schenk het over de cake. Druk de rest van de pepernoten op de tulband in de gesmolten chocolade.

Smelt de melkchocolade au bain-marie en schep het in het spuitzakje. Knip er een klein puntje af en spuit de melkchocolade zigzag over de sinaasappelcake met chocolade kruidnoten. Laat de chocolade drogen. Snijd de sinaasappelcake met een scherp mes in plakken.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 50 minuten

Variatietips
• Vervang voor een kruidcake met chocolade kruidnoten de sinaasappel door 2 theelepels koek- of speculaaskruiden.
• De pure chocolade kruidnoten kun je ook vervangen door (home made) gewone, truffel of andere chocolade kruidnoten.
• Voor een extra sinaasappelsmaak voeg je 1-2 theelepels oranjebloesemwater toe.