In deze zuurkoolstamppot met cranberry’s en spekjes worden de cranberry’s verwerkt die over waren van de kerst. Het friszoete van de cranberry’s combineert goed met het kruidige zure van de zuurkool en geeft een lekkere draai aan een eenvoudige zuurkoolstamppot met worst.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

750 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1 1/2 el olijfolie
75 g magere spekreepjes
2 uien, in boogjes
500 g zuurkool
150 g cranberry’s (vers of diepvries*)
1 kleine slagers rookworst
25 g roomboter voor bakken en braden

Kook de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Giet ze af maar van 150 ml van het kookwater op.

Verhit intussen de olijfolie en bak de spekreepjes uit. Voeg de ui toe en bak ze al omscheppend in ± 5 minuten glazig. Schep de zuurkool erdoor en bak al omscheppend mee. Voeg 150 ml water toe en kook ze zuurkool 15-20 minuten. Schep na 10 minuten de cranberry’s erdoor.

Wel gelijktijdig de rookworst. Smelt de boter en laat op een laag vuur lichtbruin kleuren.

Stamp de aardappelen fijn en schep er de zuurkool door. Voeg eventueel een beetje van het opgevangen kookwater toe om de stamppot zo nodig wat smeuïger te maken.

Blus de gebruinde boter voorzichtig af met warm of heet water (pas op voor spatten). Snijd de worst in plakken. Serveer de zuurkoolstamppot met cranberry’s en spekjes met de jus en de worst.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

 

Tips

• Wanneer je diepvries cranberry’s gebruikt kunnen ze gelijk met de zuurkool in de pan.
• Wil je meer weten over cranberry’s? Lees dan de productinformatie elders op de site.